top of page

ELCÒMIC

 

El comic  és una tècnica que consisteix en explicar una història a través d’uns dibuixos i textos escrits, encara que a vegades no hi  ha text. Es anomenat el vuitè art.

 

Forma part junt amb el cinema i altres del gran grup de l’art sequencial, que es aquell que intenta explicar-nos una història que es dilata amb el temps i per això utilitzem un llenguatge i una estructura narrativa que expresen amb claritat les accions i pensaments dels personatges.

 

Els seus antecedents es troben en les pintures rupestres, en els jerogrífics egípcis i la ceràmica grega. Però són els acudits gràfics de la premsa de fa doscents anys els que representen aquesta ancesoria del còmic.

Està establerta com a data del neixement del còmic el 16 de febrer del 1896, dia de la publicació de la tira còmica a la premsa, The yellow kid and his new pornograph de Richard Felton, en el New Journal. Aquesta tira combinava una narració sequencial d’imatges i afegia el diàleg a través de les bafarades.

 

El còmic com a tal te moltes funcions, la més rellevant és la recreativa però a partir dels anys 60 apareix també una forma d’expressió més adulta i de més complexitat.

 

En espanyol també rep el nom de Tebeo, derivat de la revista de TBO  de l'any 1917
En anglès a demés del còmic també s'utilitzava el funnie per a les tires de premsa i cartoon per a la caricatura.

En japonès s'ha imposat el terme del manga, i denominen al còmic estadounidenc Komikkkusu.

 

 

 

 

 

 


 

ELEMENTS DEL CÒMIC:

 

Quan parlem del seu contingut, l’hem de dividir en dues parts: les imàtges i el missatge verbal.

 

Vinyeta:

 

Es la unitat mínima de narració del còmic, cada un ad’elles ens mostrarà part de la història.

 

Les vinyetes al mateix temps s’agruparan formant el que s’anomena seqüències , que és bàsicament un colectiu de vinyetes que es relacionen i tenen sentit.

Si la sequencia es breu i explica una història anomenarem tira

 

Aniran agrupades alhora en pàgines, la primera vinyeta(la de la primera pàgina) acostuma a ser més gran poguent inclús ocupar tota la pàgina sencera. La seva finalitat es donar-nos la major informació possible per que ens poguem endinsar en la història amb  totes les dades generals.

 

Com s’ordenen? d’esquerra a dreta i d’adalt a baix, excepte a l’orient on va de dreta a esquerra.

 

La línia demarcatòria serveix per separar les vinyetes entre sí i permet també enriquir la història explicada. Les que tenen forma de núvool acostumen a fer referència a un somini o pensament. Amb la línia discontinua es fa referència a fets del passat 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Imatge:

 Pot utilitzar diferents nivells d’iconocitat, des de la fotonovela , pasant per la caricatura humana...En el còmic la figura humana és la que més es representa, així que s’han de tenir nocions bàsiques d’anatomia i també hem de ser conscients de les expressions i sentiments i de com dibuixar-los ja que a vegades canviant una mica les celles o la forma dels llavis podem ja estar mostra una emoció.

Plans:

Existeixen diferents tipus d'enquadrament, segons el que vulguis representar a la vinyeta:
 

- Gran pla general: Mostra un gran escenàri o tota la multitud. La persona es troba dibuixada difuminada en l'entorn. Te un valor descriptiu 

 

 

 

-Pla general: Mostra un escenari ampli en el qual s'hi incorpora el personatge, també te un valor descriptiu de persones o d'un espai

 

 

-Pla sencer: Seria quan els límits superiors i inferiors del quadre coincideixen amb el cap i els peus, té un valor narratiu i dramàtic

 

 

 

 

-Pla americà: Anomenat també 3/4, retalla la figura per el genoll.

 

 

 

 

-Pla mig: La figura humana es troba retallada per la cintura , de mig cos cap a dalt. De valor expressiu i dramàtic i també narratiu.

 

 

- Primer pla: Enquadre de la figura humana des del coll. La cara del personatge omple tot l'espai i pretén introduir la psicologia del personatge.

 

 

-primeríssim primer pla: Mostra un objecte o una part del cos humà molt a prop, bàsicament quan el cap omple tot l'enquadre.

 

 

Angulació:

A demés, l'imatge que es representa  al vinyeta pot variar segons els diferents punts de vista que adoptaria una hipotetica càmara colocada  en diferents posicions sobre els personatges i els objectes. Els diferents tipus: 

-Normal: paral·lel al terra

 

 

 

 

 

 

-Picat: per sobre l'objecte o la persona mostrada, de manera que es veu des d'adalt.

-Contrapicat: Vist des de sota

 

 

ç

-Nadir: Es situa completament per sota del personatge, en un angle perpendicular al terra 

 

 

-Cenital: Per sobre del personatge, en un angle també perpendicular.

 

 

 

 

 

Línies:

Serien recursos icònics per a la representació del moviment, ja que la imatge al ser fixa no pot representar el moviment  d'una forma natural. Es poden classificar en:

-Trajectòries o línies cinètiques: per assenyalar el recorregut d'un objecte al produir un moviment en un curt període de temps.

 

 

 

 

- Vibració: Les linies es dibuixen seguint la forma del objecte que suposadament està en vibració per l'impacte d'un altre element.

 

 

 

 

 

 

 

-Impacte: Es representa amb una estrella irregular en l'interior e la qual es veu l'objecte que l'ha causat

 

 

.

-Núvols: acompanyen el desplaçament en  forma de núvol de pols 

-Deformació cinètica: un objecte flexible es deforma degut al moviment.

Bafarades: En aquests s'inclou el que diran tots els personatges , la punta del globus indica a quin personatge fa referència 

 

 

 

 

 

 

Onomatopeies:

La onomatopeia es la representació verbal del soroll. Les característiques dels sons es sogereixen amb efectes visuals  com la forma , la mida o el color  més la incorporació del text.

CREACIÓ D'UN CÒMIC

El treball d'aquest trimestre consistia en crear un còmic lliure. Per a realitzar el meu em vaig basar en el concepte del manga japonés, agafant l'estil del dibuix i barrejant-lo amb les meves propies idees.

Dins del manga existeixen diferents tipus, de més famosos i de menys, jo em vaig centrar en el gènere del shonen ai

, que consisteix en parlar de les relacions amoroses entre homes, d'una forma no explícita.

Bàsicament el que intento explicar en aquestes vinyetes es una història d'amor del passat, un record que el protagonista te d'una persona important. he jugat amb el blanc i el negre per a fer les ombres del passat.

La idea principal que tenia dels personatges eren una noia i un noi i també una noia com a personatge extra. 

En un principi tenia la intenció de crear una altre història però al final e vaig decantar més per la que he representat.

còmic oficial: 

Primera imatge: noi mirant la nit pel balcó

Segona: el noi caminant 

Tercera: el noi caminant, vista des d'adalt

Quarta:  pla general del noi arrepenjat al balcó

Cinquena: Noi primer pla enamorat

sisena: primer pla de l'ull del noi

setena: personatges agafats de la ma

Vuitena: abraçada d'esquena

Novena: ma distanciada

desena: frase final, pla general dels dos personatges

PART DE LLETRA: únicament a la última vinyeta i el continuarà que

 que es troba a fora.

Personatges inicials:

naruto.jpg
tbo.jpg
fullmetal.jpg
inori.jpg
hxh.jpg
greed.jpg
¡angel_beats.png
nlobo.jpg
given.png
shiro.jpg
haikyuu.jpg
contrapicado 1.jpg
cuki.jpg
ppp.gif
ylie.jpg
AWJDLaebwjvs.png
manga.jpg
onomato.png
shonen ai.jpg
noi 1.jpg

Aquesta seria la imatge que tenia del protagonista al principi, tot i que més tard va rebre diverses modificacions.

En quant al personatge secundari que també apareix al shonen-ai va ser plenament improvisat, per tant no vaig elaborar esbossos ja que en un principi no anava a existir com a personatge.

MODELS D'INSPIRACIÓ:

-Given

-Sweet honey

- Here you are

bafarada.jpg
bottom of page